Verslag Junior Dierenarts Workshops 2019

Junior Dierenarts Workshops7 oktober 2019

Dierenartsen in de dop tijdens Junior Dierenarts Workshops

Zaterdag 5 oktober was het een drukte van belang bij ons. Gelukkig niet omdat er zoveel zieke of gewonde dieren behandeld moesten worden, maar omdat de praktijk vol was met enthousiaste en vooral leergierige kinderen die graag dierenarts of dierenartsassistent(e) wilden worden.

De jaarlijkse Junior Dierenartsworkshop werd die dag weer georganiseerd en zo’n 40 kinderen uit groep 5 van de basisschool stonden, met eigen knuffelbeest in de hand, te popelen om een kijkje achter de schermen te nemen bij onze dierenartsenpraktijk in Breukelen.

Na een voorstel rondje en uitleg van de dierenartsen Camille en Claudia en de dierenartsassistentes, was het tijd om zelf aan de slag te gaan. Eerst kregen de kinderen natuurlijk een echte dierenarts outfit aan, met schort, mondkapje en haarnetje, want je weet maar nooit wat je tegenkomt in de operatiekamer! De dierenartsen in de dop mochten zelf, in kleine groepjes, in alle verschillende ruimtes van de praktijk diverse leerzame, leuke diergeneeskundige activiteiten doen. En als het even wat lastiger was, kregen ze uiteraard hulp van de dierenartsen en dierenartsassistentes. Het hechten was best ingewikkeld, maar sommigen waren erg geconcentreerd en hadden het kneepje van het hechtvak zo door. Hoe leg je een verband aan om de staart van je hond, of om zijn poot?

Met een stethoscoop konden de kinderen naar het hartje luisteren van de echte hond Bliss en natuurlijk ook bij elkaar. Heel spannend was het in de donkere operatiekamer, de OK, want daar lag een bijzonder dier op de operatietafel te slapen en konden de kinderen in zijn buik voelen en raden wat hij allemaal opgegeten had. Een tennisbal, een spons en zelfs een lepel vonden ze in de buik! Het komt nog best vaak voor dat, (vooral jonge) dieren diverse voorwerpen opeten en dan door de dierenarts geopereerd moeten worden.

Als de operatie klaar is, mogen de dieren bijkomen van en wakker worden uit de narcose in de speciale dierenverblijven. Hier worden ze door de assistentes vertroeteld totdat ze weer fit genoeg zijn om naar hun baasjes te gaan. De kinderen wilden zelf ook weleens weten hoe die warme kleedjes liggen in die dierenverblijven.:-)

Er waren ook diverse potjes met vreemde beestjes erin, waar de assistente uitleg over gaf. Hoe ziet een teek eruit, en een worm en parasiet? De kinderen konden de ‘beestjes’ zelf onder de microscoop van heel dichtbij bekijken.

Tussen het harde werken door kregen de kinderen wat drinken en een lekker cakeje.

Diploma én winnaars kleurwedstrijd

Aan het eind van de workshop was er voor iedereen een echt diploma en mogen ze zich vanaf nu Junior Dierenarts noemen! Dubbel feest was het voor Karlijn van Drie, Jolijn Willems en Stella Knol, want zij hadden meegedaan aan de kleurwedstrijd van de dierenarts en daarmee een mooie prijs gewonnen. Het was een geweldig leuke dag en Dierenarts Breukelen wil alle kinderen bedanken voor hun deelname aan de workshop en/of de kleurwedstrijd. Meer foto’s zijn te vinden in de online foto-albums op onze Facebookpagina.

 

Junior Dierenarts Workshops 2019