Voorkom verveling bij uw hond en laat hem snuffelen

Snuffelen is voor iedere hond fijn en goed31 maart 2019

Uw hond communiceert met zijn neus
Zoals wij mensen de krant lezen en Facebook checken om te weten wat er in de wereld en in onze omgeving gebeurt, zo gebruiken onze honden hun neus om de laatste hondennieuwtjes tot zich te nemen. Een hond luistert, leest, kijkt, voelt en ruikt met? Juist, met zijn neus. De wereld van de hond bestaat voornamelijk uit geur! Dus laat uw hond zoveel mogelijk snuffelen tijdens het uitlaten en wacht voortaan even als hij wat langer staat te snuffelen en perse op dat ene plekje een plasje moet doen. Dat plasje moet precies daar, omdat een andere hond daar een boodschap heeft achtergelaten en uw hond daar ook iets over wil zeggen. Geef uw hond de kans om de wereld op zijn manier te verkennen en te communiceren met andere honden.

Voorkom verveling bij uw hond door hem ook mentaal uit te dagen
Honden vinden het heerlijk om samen met de baas bezig te zijn. Vaak denken mensen dat het maken van lange wandelingen en wat gooien met een bal voldoende is qua bezigheid en aandacht voor de hond, maar naast lichamelijke beweging hebben honden er ook behoefte aan om hun neus te gebruiken, nieuwe dingen te ontdekken en om na te denken. Dit wordt helaas vaak over het hoofd gezien. Verveling en soms ongewenst gedrag zijn dan het gevolg.

Hersen- en geheugenspelletjes zorgen voor die mentale uitdaging die uw hond nodig heeft en geven hem zelfvertrouwen, maken hem rustig, helpen tegen veroudering en versterken de band tussen baas en hond.

Wist u dat een hond eerder moe is na een uur hersen- en geheugenspelletjes dan na een uur doelloos heen en weer rennen? Die hondenneus is dus ook hier weer van groot belang!

Hoe werken die hersen- en geheugenspelletjes? 
Bij hersen- en geheugenspelletjes zoeken honden naar iets lekkers of iets leuks wat verstopt zit in allerlei materialen en voorwerpen. De hond wordt gestimuleerd om zijn neus te gebruiken en om creatief te zijn als hij het lekkers of leuks niet meteen te pakken kan krijgen.

Zelf aan de slag om uw hond mentaal uit te dagen?
Geeft u het voer van uw hond altijd uit een voerbak? U kunt ook de brokjes verstoppen op verschillende plekken in de kamer, of verstoppen in een speciale hondenpuzzel, of snuffelmat. De hond vindt dit geweldig om te doen en moet dan echt werken voor zijn eten. Hersen- geheugen-speur-en snuffelspelletjes kunnen gewoon thuis gedaan worden. Het is een andere, maar mooie en ontspannen manier om actief met uw hond bezig te zijn. Op internet zijn er veel tips en ideeën om zelf thuis hersen- en speurspelletjes te doen. Bijvoorbeeld op: actiefmetjehond.nl en www.hersenwerkvoorhonden.nl.

Hersenwerkjes- en spelletjes voor uw hond en kat bij ons verkrijgbaar
Leuk nieuws! Bij Dierenartsenpraktijk Breukelen zijn sinds kort ook diverse hersen- en speurspellen verkrijgbaar van Lief Dier! (www.liefdier.com) uit Maarssen. Bijvoorbeeld prachtige, vrolijk gekleurde, zelfgemaakte snuffelmatten. Brokjes verstopt u onder de verschillende fleecestofjes van de snuffelmat en laat de hond deze daarna zoeken en lekker opeten. Succes en een ontspannen hond verzekerd!

=>Belangrijk: Blijf er altijd zelf bij als uw hond met een hersenspel bezig is, zorg dat het matje / spel niet kan wegglijden (anti slipmatje eronder of vasthouden) en leg het spel, of de snuffelmat en alle gebruikte materialen, na gebruik weer weg, uit het zicht en bereik van uw hond.

Naast de spelletjes, hersenwerkjes en speeltjes voor honden, zijn er dus ook diverse leuke speeltjes om uw kat mentaal uit te dagen.
Kom langs op de praktijk om alles te bekijken en u te laten informeren welk hersenwerkje geschikt is voor uw hond of kat.